Is het Waar?

Heb jij je wel eens afgevraagd of wat je voor waar aanneemt wel werkelijk waar is? Het is een interessant gegeven dat mensen die hetzelfde meemaken vaak een totaal ander verhaal hebben. De feiten (bv een ongeluk, een ontslagronde, een conflict) zijn hetzelfde, maar de beleving ervan is totaal anders. Het ‘verhaal’ dat we onszelf vertellen en voor waar aannemen is vaak een ‘rotsvast’ gegeven, we twijfelen er niet eens aan, het is ‘onze’ waarheid…

En daarmee doen we onszelf (en vaak een ander) tekort. Want geen enkele waarheid is absoluut. Ons ego wil dat natuurlijk wel graag. Twee menselijke basisbehoeften zijn ‘need to look good’ en ‘need to be right’. We willen dus goed overkomen en vooral ook gelijk hebben. Desnoods ten koste van een ander….

Wat zou het opleveren je gedachten, jouw waarheid, eens wat vaker te onderzoeken? Als je weet dat de grootste doodsoorzaak stress is, is het toch tenminste aan te bevelen de grootste oorzaak van stress, je eigen gedachten, eens grondig onder de loep te nemen….